METABOLISME
1.- Activitat enzimàtica
posar en evidència la presència de l' enzim catalasa i estudiar-ne la seva activitat.
aigua oxigenada -------------------------- > aigua + oxígen (g)
posar en evidència la presència de l' enzim catalasa i estudiar-ne la seva activitat.
aigua oxigenada -------------------------- > aigua + oxígen (g)
curs acadèmic 2014-2015 |
tub
|
despreniment
d' O2
sí / no molt / poc intens ...
|
interpretació
|
A
|
NO.
|
No hi ha
reacció.
|
B
|
SÍ.
|
Això
fa pensar que l'aigua oxigenada és el substrat de la
reacció. S'allibera O2 que veiem en forma de
“bombolles”.
|
C
|
NO.
|
A
l'escalfar el troç de fetge l'enzim no actua. La
temperatura alta afecta els enzims, els desnaturalitza. Tot i així
en alguns grups de la classe ens ha reaccionat un mica.
|
D
|
NO.
|
A
l'afegir una substància àcida i variar el pH [de la
dissolució], l'enzim no actua.
|
E
|
SÍ.
Més intensa que el tub B.
|
Per que
al trencar les cèl·lules [en triturar el fetge en
el morter] s'alliberen els enzims i la reacció és
més intensa.
|
F
|
SÍ,
però poc intens.
|
Hi ha
una mica de despreniment però poc intens [ a la nevera, la
temperatura més baixa enlanteix l'acció dels
enzims].
|
b)
com canvia la temperatura mentre hi ha reacció ?
podem comparar * aquest gràfic amb els d'altres grups de treball, i observem que segons l'escala vertical que escollim podem visualitzar el canvi de temperatura més o menys "exagerat".
(gràfics dels resultats del curs acadèmic 2020-2021).
2.- Pigments vegetals
tub núm 1 |
tub núm 2 |
Extracció i separació dels pigments vegetals
a partir de fulles d'espinacs (Spinacia oleracea).
Observeu la interpretació que hem donat als resultats obtinguts.
a partir de fulles d'espinacs (Spinacia oleracea).
Observeu la interpretació que hem donat als resultats obtinguts.
cromatografia total |
resultats del grup de l' Albert i en Dani |
|
tub núm 1 part superior |
tub 1 fase superior |
tub 1 fase inferior |
tub 2 fase superior----només apareix un color, només hi ha un tipus de pigment |
aquesta és del curs 2018-2019
3.- Dinàmica de la fermentació alcohòlica de la glucosa realitzada pels llevats del gènere Saccharomyces
1000 X
- AA la nevera entre 4-6 ºCBDamunt la taula del laboratori, temperatura ambient del mes de desembreCA l'estufa a 38ºCDDamunt la taula i hi afegim NaOH
Aquests són els resultats obtinguts amb el segon grup de pràctiques del B2B.
Quines conclusions en podem treure?
3.-bis ...més fermentacions...
Dimecres passat alumnes del B2C van preparar aquest muntatge per a observar una fermentació anaeròbica, que es produeix fàcilment en la natura quan es llencen restes de vegetals a l'aigua i que converteix el midó de les plantes en àcid butíric. Avui, divendres, tenia ja aquest aspecte (recipients de l'esquerra vostra: l'un amb el tap foradat i el tubet i l'altre amb el globus vermell).
Observeu que en la superfície del líquid apareix una escuma: és el gas desprès en la fermentació i que surt pel tubet del tap en un cas i que de mica en mica infla el globus en l'altre.
En els altres recipients s'hi està realitzant la fermentació alcohòlica per part dels llevats.
guió de la pràctica de la fermentació butírica:
Blanc, I et al.: Biologia 1. Editorial Brúixola. Barcelona, 1998.
imatges: L. Vilatimó
MICROBIOLOGIA
4.- Practiquem les tincions per a observar bacteris
i.1: bacteris del iogurt blau de metilè 400X |
i.2: bacteris del iogurt blau de metilè 400X |
i.3: bacteris del iogurt (cocs en cadeneta) tinció de Gram 400X |
més tincions...
i.4: bacteris del iogurt blau de metilè 1000X |
i.5: bacteris del iogurt (cocs en cadeneta) Gram 1000X |
imatges capturades amb el MOTIC
preparacions dels alumnes de 2n de Batx (2013-2014)
i.1: Ainhoa, Cristina i Eva
i.2: Anna i Yesi
i.3: Lorena, Sofia i Ivan
i.4 - i.5: B2C (2014-2015)
i.6: bacteris amb forma de bastonets (bacils) tinció de Gram 1000X |
9.- CRISPR/Cas9
on s'explica què és *
10.- Pràctica de CITOLOGIA-IMMUNOLOGIA
40 X |
100 X |
400 X |
100 X |
1000 X |
1000 X |
1000 X |
ECOLOGIA
11.- Simulació de la formació i destrucció de la termoclina en llacs i/o mars de zones temperades
-quan afegim colorant observem que es queda prop de la superfície [de l'aigua]
degut a la diferència de temperatura entre la superfície més calenta i el fons més fred,
-quan engeguem l'assecador de cabell per a simular els vents de tardor forts i continuats que agiten la superfície de l'aigua la temperatura disminueix amb el canvi d'estació i la termoclina desapareix. Així dons es barreja tota l'aigua i el colorant desapareix. La temperatura s' homogenitza i els termòmetres al final marquen pràcticament tots el mateix,
-finalment relacionem els canvis en els nivells de nutrients (P, N i O2 ) al llarg de l'any.
-aspectes a millorar (segons la Kelly i la Carla) (2018-2019):
-aconseguir propagar la llum [calor] de manera homogènia a tot l'aquari,
-que tots els termòmetres estiguin calibrats correctament,