el laboratori de BIOLOGIA-BATXILLERAT (1a part)


BASES   BIOQUÍMIQUES   de la   VIDA


1- contingut hídric de la matèria viva


(...)
4- Ordeneu totes les mostres de més a menys percentatge d'aigua i digueu si són llegums, fruites...

mostra

   % aigua
poma
fruita
84,4
raïm
fruita
83,2
patata
hortalissa
81,4
plàtan
fruita
79,3
carn

73,6
dàtils
fruita
13,9
arròs
cereal
10,7
mongetes
llavor
10,4

5- Quins aliments dels que has estudiat creieu que es conserven més bé i més temps a condicions ambientals?
L'arròs, les mongetes i els dàtils. 


6- Té relació amb el contingut en aigua?
Es conserven més bé els que tenen menys percentatge en aigua i perden menys massa.
Com més aigua té, menys es conserva...i com menys aigua, més es conserva. Per tant és una relació inversament proporcional.


7- Quin aspecte tenen les mostres al final del procés?
Estan arrugades, seques, han perdut el color. En el cas del plàtan ha quedat negre i molt més petit i arrugat. Pansides i deshidratades.


8- A quines conclusions arribeu pel que fa al contingut en aigua en els éssers vius?
Dons que l'aigua és la base de la vida i és necessària per a tots.
Tots els éssers vius contenen i necessiten aigua però no en les mateixes proporcions.
La falta d'aigua en un ésser viu acaba amb la mort de les seves cèl·lules.






2- factors que afecten el procés de difusió
     Ho1: potser la concentració de solut afecta ...
             variables que mantenim constants:  quantitat d'aigua [dissolvent] i temperatura
             
             resultats: a més concentració, més velocitat de difusió ja que colorant triga 
                              menys temps a repartir-se per tot el vas de precipitats.


     Ho2: potser la temperatura afecta...             
             variables que mantenim constants:  quantitat d'aigua  [dissolvent] i concentració

            resultats:   a més temperatura,  més velocitat de difusió ja que el colorant triga menys temps a 
                          repartir-se per tot el vas de precipitats.




     Ho3: potser la difusió depèn de la superfície d'intercanvi
             (estudiem, amb un model, la relació superfície-volum en les cèl·lules)




cub



Longitutd
del costat
del cub



S
superfície cub



Vc
volum
cub


relació
S / V

Longitud
costat transparent

Vt
volum
cub
transparent


ΔV
volum zona acolorida per la fenolftaleïna
(Vc - Vt)

percentatge
zona acolorida
(ΔV / Vc) · 100

(cm)
(cm2)
(cm3)

(cm)
(cm3)
(cm3)
%
A
1

6

1
6
0,71
0,36
0,64
64,21
B
2

24

8
3
1,72
5,09
2,91
36,40
C
3

54

27
2
2,64
18,40
8,6
31,85
D


4
96
64
1,5
3,6
46,66
17,34
27,09

la taula mostra els resultats del conjunt del grup-classe del curs 2019-2020, i les conclusions són que a mida que el cub és més gran podem observar que:
                                -  la relació S/V és més petita,
                                -  el percentatge de zona acolorida és més petit,
aleshores, si les cèl·lules són massa grans l'intercanvi de substàncies amb el medi extern és més dificultós.
                                                         
Per veure uns resultats del curs 2023-2024 feu click






3- fenòmens osmòtics
    3a) observació macroscòpica   1a part
      a1) estudi qualitatiu
mostra 1
mostra 3
                                                                  mostra 2










mostra
hi afegim... comparat amb el medi de les cèl·lules de la patata... què observem ?
1
sal
hipertònic
la sal es mulla
2
aigua destil·lada
hipotònic
desapareix una part de l'aigua que hem posat
3
no hi afegim res
--------
no passa res



    3a) observació macroscòpica   2a part
       a2) estudi quantitatiu

mostra de resultats obtinguts en els diferents grupets d'alumnes

       al cap d'uns dies de tenir els talls de pastanaga en aigua destil·lada (vas A) i en aigua amb sal (vas B)  trobem que en el vas A la pastanaga s'ha fet més gran mentre que en el B més petita.  En l'A també ha perdut la consistència i s' ha desfet una mica.

Hem calculat la diferència entre el diàmetre inicial i el final i obtenim uns valors de guany i de pèrdua que relacionem amb l'òsmosi i amb la diferència de concentració de l'aigua entre les cèl·lules de la pastanaga i el contingut de cadascun dels vasos.
                            documentació :  <https://profedebioantoniaherrera.files.wordpress.com/2017/10/practica-osmosis-zanahoria.pdf>


                                           
   3b) observació microscòpica
                                                

plasmòlisi en vacúols de cèl·lules vegetals     100X

turgència en cèl·lules de ceba morada  100 X


















                                        més imatges òsmosi feu click aquí




4- Reconeixement i estudi d'algunes propietats dels glúcids

     -detecció de glúcids en alguns aliments...*
      aquesta també es pot fer en altres cursos...(veure el laboratori de ciències a 3r)

     -identificació de glúcids en mostres desconegudes...*
      

ANÀLISI dels RESULTATS:


GUST
dolç / no dolç
SOLUBILITAT
soluble/
poc soluble
FEHLING
+/ -
LUGOL
+/-



PRODUCTE
IDENTIFICAT
nom del producte que els alumnes no coneixien
A
No dolç
poc soluble
-
+
polisacàrid
(= midó)
B
dolç
soluble
+
-
monosacàrid 
(= glucosa)
C
dolç
soluble
-
-
disacàrid
(= sacarosa)
D
una mica dolç

soluble

+

-

disacàrid

(= lactosa)


                                           i.10:   resultats de la prova del Lugol





 i.11:  prova de la solubilitat i tinció selectiva  (molt  suau) 
1-  oli + éter de petroli
2-  oli + xilol
3-  oli + acetona
4-  oli + aigua
5-  oli + aigua + sabó   (= emulsió estable)


5b- Reacció de saponificació
                      

                                                         i.12: 



                                i. 13: al final, dins la placa apareixen de nou gotetes d'oli 



6- Reconeixement  i  estudi d'algunes propietats de les proteïnes


curs 2017-2018

Hem utilitzat clara d'ou per què conté la proteïna ovoalbúmina que és soluble en aigua, dóna una dispersió col·loidal,  i ens facilita la realització de la pràctica.
En la imatge podem observar alguns dels resultats que hem obtingut:
                              -en la desnaturalització
                              -en la reacció xantoproteïca
                              -en la prova del Biuret






7- Principis immediats de la llet


curs 2012-2013
curs 2019-2020
  
              tub 1:  observem dues fases, superior oli tenyit amb Sudan III
                 tub 2:  observem tres fases:    
                                         greixos lleugerament tenyits
                                         dissolució d'aigua amb lactosa (que posem en evidència en la prova de Fehling) ,          
                                         proteïnes coagulades i precipitades al fons del tub.


 i. 18: prova de Fehling feta amb la fase aquosa extreta del tub anterior
(blau=tub control)







MICROSCOPIA

8a- Observació d'orgànuls cel·lulars
amiloplasts



amiloplasts de  mongetes   100 X
imatge cedida per 
Jia Nuo de 1r Batx C.
curs 2019-2020
amiloplasts d' arròs     100 X
imatge cedida per
 Jia Nuo de 1r Batx C.
 


 cromoplasts

cromoplasts  de  tomàquet   100X


   cloroplasts de Ornithogalum caudatum (Ornithogalum longebractum Jacq.)
 
   si comparem les successives imatges, potser podem endevinar petits desplaçaments d'alguns 
   orgànuls? 
400X


1000X

1000X

1000X

1000X

1000X

1000X

1000X

                                                      imatges : L. Vilatimó



8b- Observació de microorganismes i de la mobilitat cel·lular: estímuls i respostes  *


100 X



9- Divisió cel·lular (=mitosi)
                                              veure imatges de pràctiques



10- Organografia vegetal




curs acadèmic 2023-2024



11- Cicles biològics
       objectius: observar les estructures relacionades amb la reproducció de les plantes

                      1a part: molses i falgueres        imatges curs 2021-2022

                      2a part: plantes angiospermes *       imatges curs 2021-2022

diagrama floral d'una flor de magraner de les que ens ha portat el professor Albert

gineceu   vist a la lupa binocular 20 X
estigma i pistil vistos a la lupa   40X



desenvolupament del tub pol·línic vist al microscopi   100 X

                                                                  més imatges pol·len





obert el receptacle femení i vist a la lupa 20 X
seran els granets vermells de les magranes que ens menjarem pel Setembre?

            ...  la sacarosa aporta l'energia necessària pel desenvolupament del tub pol·línic. Hem assajat tres concentracions:  [5%], [10%] i [15%]. 
Observem que en la mostra de més concentració el tub pol·línic té una longitud més gran. Aleshores, la conclusió seria que amb més concentració de sacarosa, més creix aquest tub.


Ja ha arribat la tardor...i les magranes !





                                                   imatges:  L. Vilatimó   MMXVIII